Hoe crashbestendig ben jij?


door: BasisBeleggen. | Posted: januari, 2020

Hoe crashbestendig ben jij?
Als belegger en als mens heb je te maken met stress. De één kan prima omgaan met stress, de ander totaal niet. Als belegger en dus als investeerder zul je op de één of andere manier met deze stress moeten leren omgaan. Gelukkig kun je hulp vinden en bieden wij ondersteuning om je emotie te bedwingen.

Crash ……
Inmiddels loopt de huidige bull markt al negen jaar. Zoals je weet (en anders bij deze) is een bull markt een omhoog bewegende aandelenmarkt. Historisch gezien is deze bull markt terug te vinden in de top 3. Kortom, de kans op een crash stijgt met de dag. Dat is waar. Alleen ga je daar naar leven, dan laat je de emotie de boventoon voeren. En dat is nu precies waar wij bij BasisBeleggen.eu een hekel aan hebben.

Je mag best emoties hebben, deze zijn zelfs gezond. Het is zelfs ongezond om je emoties niet te kunnen uiten. Alleen, met beleggen en investeren is emotie een slechte raadgever. En wat kun je dan het beste doen? Zorgen dat je je voorbereid hebt op de volgende crash. Wat is jouw vliegroute op dat moment?

Crashes komen en gaan, maar de markt stijgt altijd
Iedere periode op de beurs kent crashes. De crash van 1929 is heel bekend, daarnaast de oktober crash uit 1987, de internetbubbel in 2000 en de bankencrisis in 2008. Wat is de rode draad in deze crises? Niemand zag het van te voren, maar achteraf wist iedereen het wel vooraf….

Uiteindelijk is de aandelenmarkt over de afgelopen 100 jaar met gemiddeld 7 tot 9 procent gestegen. Kortom, het effect van een crash blijft tijdelijk. In een goed beleggingsplan houd je dus rekening met een mogelijke crash, maar mag de angst voor een crash niet de boventoon voeren. Angst is een emotie en dus een slechte raadgever. Je gezonde verstand zou moeten zeggen dat je ondanks het risico op een crash, gewoon verstandig moet blijven investeren.

Gelijkmatig instappen
Een goed onderdeel van je beleggingsplan is de wijze waarop je je geld investeert. In één keer alles in aandelen investeren, blijft onverstandig. Je weet nog steeds niet wanneer de crash komt en of je nu hoog of laag koopt. Door gelijkmatig in te stappen (bijvoorbeeld elke maand een bedrag), weet je in ieder geval dat je een keer hoog en een keer laag koopt. De rest zal gemiddeld zijn.

Toch overvallen door een crash?
Als je aan het beleggen bent en de crash komt, dan is het de vraag wat je gaat doen. Eén ding moet je niet doen: verkopen. Kortom, je eerste stap is ervoor zorgen dat je niet in de emotie schiet en aandelen gaat of moet verkopen. Grote risico’s aangaan door opties en turbo’s zijn daarnaast uit den boze. Dit zijn geen beleggingen, maar speculatie middelen. Zoals Warren Buffett altijd zegt, regel 1 is geen geld te verliezen.

Money Management
Daarnaast is het van belang om mogelijk te maken dat je tijdens een crash kunt blijven kopen. Als het bloed door de straten vloeit, dan zijn de kopers de daadwerkelijke koopmannen van dat moment. Mr. Market slaat op dat moment om in een zwaar depressieve koopman en zal alles in de aanbieding gooien. Kijk maar eens naar aandelen als Coca Cola, Mcdonald's en Procter & Gamble gedurende de crisis van 2008. Had jij je money management op orde en kon je op dat moment goede aandelen kopen, dan had je nu tegen fantastische rendementen aangekeken.

Kooplijst
Tot slot is het altijd goed een shortlist als kooplijst te hebben. Welke aandelen wil ik kopen op het moment dat een crash toeslaat? Als je op dat moment nog een keer gaat nadenken is de kans heel groot dat je de crisis mist en dat je pas koopt als de weg naar boven al weer is ingeslagen.

Plan van aanpak
Hoe crashbestendig jij bent, hangt af van je eigen instelling, discipline en plan. Heb je een goed plan en heb je je geld en emoties onder controle of niet? Als je als echte belegger aan het investeren bent, je money management op orde hebt en je kooplijst klaar hebt op moment van een crash, dan ben jij wellicht de volgende miljonair op de beurs.

Wil je hulp bij het uitzetten van je eigen plannen en goede ideeën op doen? Neem dan snel een abonnement op BasisBeleggen.eu en zorg dat je je huiswerk klaar hebt. Dan ben jij in ieder geval crashbestendig.